Materialen & Onderhoud

Materialen

Ik maak alleen gebruik van hoogwaardige materialen en ik vind een goede kwaliteit erg belangrijk zodat je zo lang mogelijk geniet van je aankoop. Om een zo gevarieerd en origineel mogelijk assortiment te kunnen bieden ben ik altijd opzoek naar mooie en nieuwe materialen. Denk hierbij aan een gave mal die je nog nergens hebt gezien, glitters met een verrassend effect of luxe glaskralen om een product helemaal af te maken. En als ik iets zelf kan maken, dan geef ik daar de voorkeur aan. Hieronder lees je meer over de materialen en het onderhoud.

Omdat de producten handgemaakt zijn, is er altijd een kans dat er minimale oneffenheden in zitten. Al noem ik dit zelf liever karakter.

Materiaal: Epoxy

Epoxy is een 2 componenten hars. De epoxy die ik gebruik is een epoxy met een zeer hoge UV resistentie en transparantie. Dit wil zeggen dat de epoxy niet of minimaal zal verkleuren onder invloed van zonlicht en een mooi transparant resultaat geeft (mits niet gekleurd uiteraard) . De epoxy is vrij van oplosmiddelen en is geurloos. Het duurt een aantal dagen voordat de epoxy volledig is uitgehard. Houd hier rekening mee als je iets wilt laten maken en het af moet zijn voor een bepaalde datum. De epoxy is hittebestendig tot zo’n 40 graden Celsius.

Epoxy onderhoud

Epoxy heeft een hittebestendigheid tot zo’n 40 graden Celsius. Gebruik onderzetters gemaakt van epoxy dus niet voor je gloeiend hete thee in een enkelwandig glas. Dubbelwandige glazen en glazen met koude dranken gaat uiteraard wel goed —– Wees ook voorzichtig met sieraden van epoxy in de volle zon. Doe ze af als je gaat zonnebaden. Ze zullen niet smelten maar kunnen wel vervormen —— Epoxy hou je makkelijk schoon door het op te poetsen met een droge doek. —— Gebruik geen echte kaarsen in items van epoxy ivm brandgevaar —— Je leest online genoeg verhalen over voedselveiligheid van epoxy, hier zijn de onderzoeken en meningen over verdeeld. Mijn advies is dan ook gebruik items van epoxy niet voor direct contact met voedsel —— Stop items gemaakt van epoxy niet in de vaatwasser.

Materiaal: Kleurstoffen

De kleurstoffen die ik gebruik zijn zeer divers. Wel zijn ze allemaal van de hoogst mogelijke kwaliteit. Alcohol inkt: Een inkt op basis van alcohol. Dit zorgt voor diepe kleuren en deze zullen doorzichtig zijn. Het geeft speelse effecten in de items en kan gecombineerd worden met andere kleurstoffen. Mica poeder: Een kleurstof in poeder vorm. Door meer of minder toe te voegen krijg je elke keer weer een ander resultaat. Kan zowel gebruikt worden voor volledige dekking of voor een deels transparante look. Kleurpasta: een pasta waarmee je een mooie egale en dekkende kleur krijgt. Glitter: ook met glitter kun je de epoxy volledig kleuren

Materiaal: Vulstoffen

Er kan van alles verwerkt worden in Epoxy en de overige materialen. Denk aan glitter, stenen, glas, foto’s, haar en ga zo maar door. Heb je vragen over de mogelijkheden? Stuur mij een bericht via het contactformulier.

Materiaal: Jesmonite

Als ik op de site spreek over Jesmonite dan bedoel ik Jesmonite AC100. Dit is een watergedragen composietmateriaal. Het is oplosmiddelvrij, bevat geen vluchtige organische stoffen (VOGs) en is veilig te hanteren. —– Jesmonite is hittebestendig maar breng het product niet in direct contact met een open vlam. Let dus op als je echte kaarsen gaat gebruiken, dit kan het product beschadigen. Er zal een zwarte verkleuring optreden. —– Jesmonite is onvoldoende getest op voedselveiligheid. Gebruik de producten uitsluitend voor decoratieve doeleinden. —– Jesmonite zorgt voor een mooie gladde afwerking. Wel kunnen er bij het gieten kleine luchtbelletjes ontstaan. Hierdoor kunnen er kleine gaatjes in het eindproduct ontstaan

Jesmonite onderhoud

Alle Jesmonite producten zijn voorzien van een sealer die de producten water en vuil afstotend maken. De producten zijn niet waterbestendig. —– Reinig de producten met een droge doek. Een licht vochtige doek kan ook, maar droog dan goed na. Hou de producten niet onder stromend water en laat ze nooit weken.

Materiaal: Jesin

volgt later

Materiaal: Porseleingips

volgt later

Materiaal: Aquacast

volgt later

Omdat de producten handgemaakt zijn, is er altijd een kans dat er minimale oneffenheden in zitten. Al noem ik dit zelf liever karakter.